Ιατρεία θηλασμού – Χώροι άμελξης – Σημεία θηλασμού

img_1711 img_1713 img_1719

 • ΧΩΡΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίων Αναργύρων με την επιστημονική και συμβουλευτική συνεργασία της ΑΛΚΥΟΝΗΣ, δημιούργησε έναν όμορφο, ζεστό χώρο για τις μητέρες που θηλάζουν.

Ο χώρος εγκαινιάστηκε την Τρίτη 1/11/16, βρίσκεται στον 1ο όροφο του Δημαρχείου Αγίων Αναργύρων και μπορεί να τον χρησιμοποιήσει κάθε μητέρα που, ενώ βρίσκεται για κάποιο λόγο εκτός σπιτιού, χρειάζεται να θηλάσει το μωρό της με ηρεμία.

Ελπίζουμε το παράδειγμα του Δήμου να ακολουθήσουν και οι επιχειρηματίες καταστημάτων και χώρων εστίασης της περιοχής,  δημιουργώντας Σημεία Θηλασμού, που θα προσφέρουν στις θηλάζουσες μητέρες μια γωνιά ιδιωτικότητας όταν την χρειαστούν.

Όσοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη δημιουργία «Σημείου Θηλασμού», μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας http://epilegothilasmo.gr/simeia-filika-gia-to-thilasmo/

 • ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Την Παρασκευή 30/9/2016, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής  Αττικής, κ. Βασιλείου, σε συνεργασία με την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Αττικής για θέματα Ισότητας των Φύλων, κ.  Δανιά οργάνωσαν διαβούλευση για τη χωρική εξειδίκευση της στρατηγικής της Περιφέρειας Αττικής για την ισότητα των φύλων στη Δυτική Αττική.

Στη διαβούλευση παραβρέθηκε η κ. Αντωνιάδου Ιωάννα με την ιδιότητα της διευθύντριας του τμήματος Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και Επιστημονικά υπεύθυνης του Εθνικού  προγράμματος για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού ΑΛΚΥΟΝΗ.

Κατά την παρέμβαση της κ. Αντωνιάδου, στα πλαίσια προάσπισης των δικαιωμάτων όλων των γυναικών, τονίστηκε η σημασία:

 • δημιουργίας συμβουλευτικών σταθμών θηλασμού
 • χώρων θηλασμού σε δημόσιους χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας
 • χώρων άντλησης σε εργοδοτικούς φορείς
 • σημείων φιλικών για τον θηλασμό στα καταστήματα της περιοχής τα οποία θα αναρτηθούν στην εφαρμογή της ΑΛΚΥΟΝΗΣ
 • ΠΕΔΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΙΑΤΡΕΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Στο ΠΕΔΥ Τρικάλων έχει δημιουργηθεί Ιατρείο Θηλασμού που λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν δύο φορές την εβδομάδα να προσέρχονται στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για να πάρουν πληροφορίες ή να ζητήσουν βοήθεια από την υπεύθυνη μαία.

 • ΠΕΔΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ – ΙΑΤΡΕΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Το ΠΕΔΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ έχει το δικό του Ιατρείο Θηλασμού. Οι γυναίκες που θηλάζουν ή που πρόκειται να θηλάσουν μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες, να λύσουν απορίες ή να δεχθούν όποια βοήθεια χρειάζονται από το εξειδικευμένο προσωπικό που στελεχώνει το ιατρείο.

 1. Ιατρείο θηλασμού όπου:
  Προγεννητικά, γίνονται κύκλοι δωρεάν μαθημάτων «Προετοιμασία εγκύων για τον τοκετό, τη λοχεία, τον θηλασμό και τη γονεϊκότητα». Κάθε κύκλος αποτελείται από πέντε τρίωρα μαθήματα και το ένα από αυτά είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον Μητρικό Θηλασμό, τα οφέλη του, τα 10 βήματα για επιτυχή θηλασμό, τα τυχόν προβλήματα κ.α. Το τελευταίο μέρος περιλαμβάνει πρακτική εξάσκηση των διάφορων θέσεων, στάσεων θηλασμού με κούκλες.
  Υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης/πληροφόρησης μεμονωμένων περιπτώσεων εγκύων μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος.
  Μεταγεννητικά, προσφέρεται βοήθεια για την επίλυση τυχόν προβλημάτων όσον αφορά τον μητρικό θηλασμό, που αντιμετωπίζουν οι νέες μαμάδες που επικοινωνούν ή επισκέπτονται το Ιατρείο Θηλασμού.
 2. Χώρος άμελξης όπου:
  Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο για άμελξη (σύμφωνα και με τον Ν.4316/2014) με παροχή ρεύματος για το θήλαστρο και νερό για τον καθαρισμό των μπουκαλιών και των εξαρτημάτων της αντλίας καθώς και ύπαρξη ψυγείου για αποθήκευση του αντλημένου γάλακτος.
 3. Σημείο θηλασμού όπου:
  Υπάρχει χωριστός, καθαρός, φωτεινός χώρος με άνετα καθίσματα για τη θηλάζουσα, μαξιλάρι θηλασμού, παροχή νερού και σταθερή επιφάνεια για το άλλαγμα των μωρών. Το μέγεθος του χώρου επιτρέπει τη φιλοξενία πολλών θηλαζουσών μαμάδων και των καροτσιών τους.
  Τέλος υπάρχει ξεχωριστή τουαλέτα για την κάλυψη αναγκών των εγκύων και των θηλαζουσών.
 • ΠΕΔΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ- ΙΑΤΡΕΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Στο ΠΕΔΥ Ν. Φιλαδέλφειας λειτουργεί ιατρείο θηλασμού από την άνοιξη του 2015.

Α. Προγεννητική περίοδος

Κατά την προγεννητική περίοδο η υπεύθυνη παιδίατρος και η μαία  ενημερώνουν και εκπαιδεύουν τις εγκύους στην τέχνη του θηλασμού και στην αντιμετώπιση πιθανών δυσκολιών με παρουσίαση, βάσει του βοηθητικού υλικού από την «ΑΛΚΥΟΝΗ  και πρακτική εξάσκηση με κούκλα σε ατομικές ή ομαδικές συναντήσεις.

Β. Μεταγεννητική περίοδος

Κατά την άμεση μεταγεννητική περίοδο υποστηρίζεται ο μητρικός θηλασμός και αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα με ατομικές συναντήσεις.

Επίσης  γίνεται παιδιατρική εκτίμηση του νεογνού και υποστηρίζεται η οικογένεια ως προς την προσαρμογή μετά τον τοκετό, την επάρκεια στη φροντίδα, την ανάπτυξη του δεσμού μητέρας-βρέφους, τον ρόλο του πατέρα και των σχέσεων των μελών της οικογένειας .

Με στόχο τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες γίνεται παρακολούθηση των βρεφών και υποστήριξη του θηλασμού τουλάχιστον μία φορά τον μήνα ή όποτε άλλοτε υπάρξει ανάγκη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού  στο τηλέφωνο 210-2595619

Πέμπτη και Παρασκευή 9.00-14.00