41
Προετοιμασία για το μητρικό θηλασμό και υποστήριξη έναρξης και εδραίωσης της γαλουχίας
9.
Johnson TS, Mulder PJ, Strube K. Mother-Infant Breastfeeding
Progress Tool: a guide for education and support of the breastfeeding
dyad. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2007 Jul-Aug;36(4):319-27.
10. Macdonald PD, Ross SR, Grant L, Young D. Neonatal weight loss in
breast and formula fed infants. Arch Dis Child Fetal Neonatal Educ.
2003; 88: F472- F476.
11. Matthews MK. Developing an instrument to assess infant breastfeeding
behaviourin the early neonatal period. Midwifery. 1988 Dec;4(4):154-65.
12. Mulford C. The Mother-Baby Assessment (MBA): an “Apgar score” for
breastfeeding. J Hum Lact. 1992 Jun;8(2):79-82.
13. Riordan JM, Gill- Hopple K, Angeron J. Indicators of effective
breastfeeding and estimates of breast milk intake. J Hum Lact. 2005;
21: 406- 412.
14. Riordan J and Wambach K. Breastfeeding and Human Lactation.
4thed. Sudbury MA: Jones and Bartlett Publishers; 2010.Chapter8,
Postpartum care; p 272-273.
15. Shrago LC, Bocar D. The infant’s contribution to breastfeeding. J
Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 1990 May-Jun;19(3):209-15.
16. Shrago LC, Reifsnider E, Insel K. The Neonatal Bowel Output Study:
indicators of adequate breast milk intake in neonates. Pediatr Nurs.
2006 May-Jun;32(3):195-201.
17. WHO Working Group on the Growth Reference Protocol; WHO Task
Force on Methods for the Natural Regulation of Fertility. Growth
patterns of breastfed infants in seven countries. Acta Paediatr. 2000
Feb;89(2):215-22.
18. Acta Paediatrica Supplement on the WHO Child Growth Standards
Acta Paediatrica Supplement 2006;95: 5-101
4.8 Διατροφή της θηλάζουσας
Το μητρικό γάλα έχει την ιδιότητα να αλλάζει σύσταση, μυρωδιά,
γεύση και ποσότητα ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες της
μητέρας. Έτσι, το βρέφος εκτίθεται σε μια ποικιλία γευστικών ερε-
θισμάτων πριν το ίδιο γευτεί τις πρώτες στερεές τροφές. Η μη-
τέρα, λοιπόν, οφείλει να διατηρεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο
όπως έκανε και στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Στην ιδανική και
επιθυμητή κατάσταση, όπου η μητέρα θηλάζει αποκλειστικά το
βρέφος της, οι ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες της είναι παρόμοι-
ες με αυτές του τρίτου τριμήνου κύησης.
Διατροφικές
ομάδες
Συνιστώμενη
ποσότητα μερίδων
Ενδεικτικές
προτάσεις μερίδων
Λαχανικά
4 μερίδες/ημέρα
1 κούπα ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά ή
1 ποτήρι φυσικό χυμό 100 % ή
1 κούπα ωμά φυλλώδη λαχανικά
Φρούτα
3-4 μερίδες/ημέρα
1 κούπα φρούτα ή
1 ποτήρι φυσικό χυμό 100 %
Υδατάνθρακες
(δημητριακά, σιτηρά, ζυμαρικά κ.τ.λ)
6-8 μερίδες/ημέρα
1 φέτα ψωμί ή
1 μπάρα δημητριακών ή
½ κούπα μακαρόνια, ρύζι ή
δημητριακά
Γαλακτοκομικά
3 μερίδες/ημέρα
1 κούπα γάλα ή 225γρ. γιαούρτι ή
40 γρ. φυσικό τυρί ή
55 γρ. επεξεργασμένο τυρί
Κρέας
(κόκκινο / λευκό)
2-3 μερίδες/εβδομάδα
120-150 γρ. άπαχο κρέας,
κοτόπουλο, μοσχάρι
Αυγά
4-5 μερίδες/εβδομάδα
1 αυγό
Θαλασσινά
2-3 μερίδες/εβδομάδα
180-250 γρ. ψαριού
Όσπρια
>3 μερίδες/εβδομάδα
1 κούπα φασόλια, ρεβύθια
Προστιθέμενα λίπη/έλαια,
ελιές, ξηροί καρποί
4-5 μερίδες/ημέρα
½ κούπα φυστίκια
1 κούπα αποξηραμένα φρούτα
Πινάκας 9: Διατροφή θηλάζουσας.
Πηγή: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για γυναίκες, εγκύους και θηλάζουσες, 2014.