ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Οδηγός για Επαγγελματίες - page 105

105
Η διατροφή του βρέφους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής
προτιμά ή να απορρίπτει κάποιες από αυτές. Να τρώει με
βοήθεια από το γονιό ή φροντιστή, σε ένα ήσυχο και ευχάριστο
περιβάλλον, χωρίς να διασπάται η προσοχή του από παιχνίδια ή
άσχετα προς το φαγητό ερεθίσματα. Ο γονιός πρέπει πάνω από
όλα να θυμάται ότι το γεύμα που προσφέρει είναι εκδήλωση
αγάπης.
Σε αυτό το πνεύμα κινείται και μια νεότερη προσέγγιση στην
εισαγωγή των στερεών τροφών που ονομάζεται
εισαγωγή
στερεών τροφών κατόπιν επιλογής του μωρού
(Baby led
weaning-BLW). H προσέγγιση αυτή θέτει ως προϋπόθεση
την αναπτυξιακή ετοιμότητα του μωρού και την εισαγωγή
των τροφών μετά τους έξι μήνες. Βασίζεται στο ότι το μωρό
τρώει ουσιαστικά μόνο του τις στερεές τροφές, οι οποίες
προέρχονται από το φαγητό της οικογένειας και προσφέρονται
ως μπαστουνάκια και στο μέγεθος της παλάμης του παιδιού.
Τρώει παρουσία της οικογένειας, όσο θέλει και όσο συχνά
θέλει. Παραμένει όμως παρόλα αυτά να διερευνηθεί με
τυχαιοποιημένες μελέτες κατά πόσο είναι ένας εφικτός τρόπος
ώστε να υιοθετηθεί από τις οικογένειες. Επίσης πρέπει να
διευκρινιστεί κατά πόσο καλύπτει διατροφικά τα βρέφη, στην
έναρξη τουλάχιστον της εισαγωγής των στερεών τροφών.
Ανεξάρτητα από τη μορφή με την οποία προσφέρονται
στα βρέφη και τα μικρά παιδιά οι συμπληρωματικές τροφές
(πολτοποιημένες ή σε κομμάτια), θα πρέπει να καλύπτουν
συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες. Συνεπώς, δεν έχει
σημασία ποιά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ή μορφή ζωικής
πρωτεΐνης θα προσφερθούν και με ποιά σειρά, καθώς αυτό
διαφοροποιείται ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες κάθε
πολιτισμού και οικογένειας. Άλλωστε, δεν υπάρχουν σαφή
ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τις διαφορετικές
επιλογές.
Η εισαγωγή στερεών τροφών θεωρείται σε γενικές γραμ-
μές ασφαλής όταν το βρέφος έχει κατακτήσει την απαιτούμενη
αναπτυξιακή ωριμότητα, τρώει με επίβλεψη και δοκιμάζει κατάλ-
ληλα μαγειρεμένα λαχανικά και φρούτα (ωμά ή βρασμένα), από
ένα κάθε 3-7 ημέρες.
Ακολουθεί η εισαγωγή γλουτένης, ζωικής πρωτεΐνης,
οσπρίων και γαλακτοκομικών με εξαίρεση τα παιδιά που έχουν
διεγνωσμένη αλλεργία στο γάλα αγελάδος και η εισαγωγή
αυγού και ψαριού από τους 8-10 μήνες, εκτός από την
περίπτωση ιστορικού σχετικών αλλεργιών.
Δεν ενδείκνυται η προσθήκη αλατιού και ζάχαρης, τουλάχι-
στο για τον πρώτο χρόνο.
Το μέλι προσφέρεται μετά το χρόνο.
Με δεδομένο ότι το μητρικό γάλα δεν μπορεί να καλύψει
τις ανάγκες των βρεφών σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συ-
στατικά, ο ΠΟΥ συνιστά τα βρέφη στην ηλικία 9-11 μηνών, να
λαμβάνουν από τις στερεές τροφές:
• 97 % του απαιτούμενου σιδήρου
• 86 % του ψευδαργύρου
• 81 % του φωσφόρου
• 73 % του νατρίου
• 72 % του ασβεστίου
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέ-
πει να φροντίζουν ώστε οι τροφές που εισάγονται να είναι
πλούσιες στα παραπάνω συστατικά και να καταναλώνονται
ισορροπημένα.
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.
Cameron SL, Heath AL, Taylor RW. How feasible is Baby-led Weaning
as an approach to infant feeding? A review of the evidence. Nutrients.
2012 Nov2;4(11):1575-609.
2.
Caroli M, Mele RM, Tomaselli MA, Cammisa M, Longo F, Attolini E.
Complementary feeding patterns in Europe with a special focus on
Italy. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2012 Oct; 22(10):813-8.
3.
Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής.
Εθνικός Διατροφικός οδηγός για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους. Επι-
στημονική τεκμηρίωση (2014). [Internet]. Διαθέσιμο σε:
diatrofikoiodigoi.gr/files/PDF/KIDS_PRO.pdf
4.
La Leche League International. Starting Solids. New Beginings. 2008;
25 (5): 36-38.
5.
Naylor AJ and Morrow A. Developmental readiness of normal full term
infants to progress from exclusive breastfeeding to the introduction of
complementary foods. Reviews of the relevant literature concerning
infant immunologic, gastrointestinal, oral motor and maternal
reproductive and lactational development. [Internet]. Washington D.C.,
Academy for Educational Development [AED], Breastfeeding, LAM
and Related Complementary Feeding and Maternal Nutrition Program
[LINKAGES]; April 2001. p. 36. Διαθέσιμο σε:
org/media/publications/Technical %20Reports/devreadiness.pdf
6.
Rapley G. Guidelines for implementing a baby-led approach to the
introduction of solid foods – updated; 2008 Jun.Downloaded from
7.
Schwartz C, Chabanet C, Laval C, Issanchou S, Nicklaus S. Breast-
feeding duration: influence on taste acceptance over the first year of
life. Br J Nutr. 2013 Mar 28;109(6):1154-61.
8.
Schwartz C, Issanchou S, Nicklaus S. Developmental changes in the
acceptance of the five basic tastes in the first year of life. Br J Nutr.
2009 Nov;102(9):1375-85.
9.
Unicef UK and The Baby Friendly Initiative. Start 4 life. Introducing solid
foods. A good start for Healthier life [Internet]. Produced by Williams
Lea for Public Health England; 2011.
documents/pdfs/introducing_solid_foods.pdf
1...,95,96,97,98,99,100,101,102,103,104 106,107,108,109,110,111,112,113,114,115,...120
Powered by FlippingBook